- Annons -

Norsk-holländska Manuela Kjeilen driver den prisbelönta bloggen Passion4Baking och har runt 870 000 som följer henne på Instagram. Hon bor i Sverige, är fembarnsmamma och har gett ut fem bakböcker sedan 2011. Hennes liv förändrades dramatiskt när hennes man fick en stroke för fyra år sedan.
Manuela föddes i Holland och växte delvis upp i USA. I sena tonåren flyttade hon med sin norska mamma till Norge. Manuela berättar att hon alltid har älskat att baka. Men det var först efter att hon passerat 40 som hon startade en blogg som kom att ge henne såväl priser som bokkontrakt. Hennes blogg är på norska, men är den 5:e populäraste matbloggen i Sverige.

Hon var nyligen i Dubai tack vare ett samarbete med en norsk klädesdesigner som vill utveckla en kollektion tillsammans med henne. Hennes blogg och Instagramkonto har följare till och med i Dubai. Under resan hann hon med att hålla i några bakkurser, träffade kungligheter och hade ett ”event” för IKEA med flera hundra människor som kom för att se henne. Men för bara ett antal år sedan såg hennes liv helt annorlunda ut.
– Jag hade ett väldigt bra och bekymmersfritt liv när jag var hemma med mina barn hela dagarna. Trots det stora ansvaret för fem barn och mycket hushållsarbete brukade jag och barnen rita, leka och baka. Min man hade ett välbetalt jobb och försörjde familjen. Det var på grund av hans jobb som vi flyttade från Norge till Jönköping för cirka tio år sedan. I dag är vår dotter 25 år och våra fyra söner är 22, 17, 16 och 14 år gamla.

- Artikeln fortsätter efter annonsen -

2010 drabbades Manuelas man helt oväntat av en stroke och familjens liv förändrades drastiskt.
– Min man hade inte varit sjuk på 16 år och att han drabbats av en stroke kom som en chock för oss alla. Han kunde först inte godta eller förstå att han hade fått en stroke, utan ville jobba igen trots att han var allvarligt sjuk. Barnen var inte vana att se sin pappa sängliggande och var mycket oroliga. Själv kände jag av allvaret mer än de andra. Men jag vågade inte prata om det eftersom jag varken ville oroa mina barn eller min man ännu mer. Vi var vana vid att allt var i sin ordning och att ekonomin var bra. Min mans sjukdom påverkade inkomsten och snart hamnade vi i en svår ekonomisk situation som var värre än vi hade väntat oss.

Sin mans tillstånd vill hon helst inte prata mer om. Men hennes kristna tro betydde oerhört mycket under de här svåra åren.
– När vi inte såg någon utväg och kände oss pressade, var Gud och hans nåd den enda tillflykt och det enda hopp som vi hade kvar. Min tro på Gud har bara blivit starkare och min tacksamhet för allt Gud har gett mig idag är stor.

Under tiden som hennes man var sjuk började hon baka allt oftare för att glädja barnen mitt i allt det svåra.
– Jag hade fått en mobiltelefon som jag brukade fotografera mina bakverk med. Fotona delade jag sedan med mig av till mina väninnor på Facebook. Jag fick positiv respons och de frågade efter recepten. En av mina väninnor föreslog att jag skulle starta en blogg med kakrecept. Jag visste inte ens vad en blogg var, men tog snabbt reda på det. Sedan bestämde jag mig för att starta en blogg med namnet ”Passion4Baking”. Jag kom ihåg att Oprah Winfrey brukade säga att man ska ha passion för det man gör, för då blir det bra.

I takt med att bloggen fick fler och fler besökare och upptog allt mer av Manuelas tid och pengar, växte behovet av att starta ett eget företag, förklarar hon. I dag har hon mellan 40-50 000 besök på sin blogg dagligen. Därutöver har hon runt 63 000 som följer henne på Facebook och cirka 870 000 på Instagram, vilket har gjort det till Nordens största Instagramkonto inom bakning, säger hon.

Just-sweet_HRI slutet av 2010 blev Manuela kontaktad av ett svenskt bokförlag, men deras förslag om bokkontrakt kändes inte helt rätt och därför tackade hon nej.
– 2011 vann jag pris för Norges mest älskade blogg. Efter det blev jag erbjuden ett bättre kontrakt av ett norskt bokförlag. De har gett ut fem böcker av mig sedan dess. Ganska nyligen kom min bok Just Sweet – Manuelas sötsaker ut på svenska och till hösten kommer ännu en bok.

Hennes passion för bakning och glädjen i att inspirera andra är hennes största drivkrafter.
Hon brinner också för att berätta för andra kvinnor att de kan förverkliga sina drömmar och reser runt och föreläser om det ibland.
– Det gäller att finna sin passion i livet och våga satsa på den. Man måste våga drömma stort. Om jag kan, så kan vem som helst. Jag har ingen utbildning som konditor, har dyslexi och ett begränsat ordförråd eftersom jag växte upp utomlands och lärde mig norska som tonåring och svenska som vuxen.

Det viktigaste är att man tror på sig själv och gör det som behövs för att nå sin mål och drömmar, poängterar hon.
– Det krävs hårt arbete för att man inte ska ge upp vid första försöket. Jag har lärt mig otroligt mycket under hela processen. Det som under många år var min hobby, har nu blivit mitt yrke. Jag arbetar alla dagar i veckan från tidig morgon till sen kväll. Tack vare att jag har så bra stöd från familjen har jag möjlighet att satsa fullt ut på det som är min passion i livet. Det var först när jag vågade satsa och trodde på mig själv som det lossnade och började bära frukt. Jag hoppas och tror att jag har förändrats till det bättre. Att bli uppmärksammad för sitt arbete gör mycket för självkänslan. Det har gjort mig mer motiverad till att göra ännu bättre ifrån mig. Kreativiteten får sig också en ”boost” när jag ser att jag kan inspirera så många människor.

text Angelica Victorin • foto Deborah Grace

- Annons -