I Jimba i Kenya kämpar familjen Kilonzo med att få vardagen att gå ihop. De har fem barn och bor i ett slitet lerhus. Att barnen får gå i Hoppets Stjärnas skola är deras stora glädje. Men skolan behöver mycket stöd för att kunna utvecklas på ett bra sätt.
Jimba, 45 minuter från kuststaden Mombasa, är en mycket fattig by. Det finns inte rinnande vatten, el, hälsokliniker eller annan social service. Många familjer bor i enkla hyddor och överlever tack vare sina små jordbruk där de arbetar hårt från morgon till kväll.
Hoppets Stjärnas skola tar emot upp emot 400 barn till årskurs fem. Tack vare den har Jimba fått en mötesplats för byborna men den har också gett dem ett nytt framtidshopp. Barnen får undervisning i engelska, matematik, naturkunskap, religion och hemkunskap och de får skoluniform, skolmaterial och skollunch. Lunchen är en mycket viktig del då det för många är dagens enda mål mat.
Byn har ett stort antal analfabeter och det är mycket vanligt att barnen hoppar av skolan på grund av fattigdom och föräldrarnas analfabetism. Barnarbete och tidiga giftermål är också vanliga problem i Jimba. Hoppets Stjärna arbetar hårt för förändring, och att praktiskt visa på nyttan av utbildning.
Familjen Kilonzo är glada över möjligheterna de har fått genom Hoppets Stjärna. Familjen består av mamma Masi och pappa Stephen och fem barn: Joyce, Enok, Samson, Railey och Grace. De bor i en mycket enkel lerhydda, 10 minuters promenad från skolan. Hyddan är 16 kvadratmeter stor och öppningen täckt av ett enkelt skynke. Vid regn droppar det in och väggarna vittrar sakta med säkert sönder av vattnet.
– Vi har byggt upp huset flera gånger, berättar Masi. Det är bara att acceptera. Vi försöker bygga ett nytt, stadigare hus men vi har inga pengar att bygga klart.
Det finns ingen el eller rinnande vatten. De äldre barnen turas om att hämta vatten från ett vattendrag.
Familjens far Stephen befinner sig inne i Mombasa och söker jobb. Ibland kan han jobba dagar i sträck, ibland får han vänta flera veckor på nytt uppdrag. Men han kommer ofta hem på helgerna.
För familjen Kilonzo och deras barn är Hoppets Stjärnas skola mycket viktig.
– Skolan har varit bra för byn också. Byns äldre barn fick gå långt för att få utbildning men nu är det nära. Det är skönt för mig att veta att barnen får mat varje dag, säger Masi. Alla fem barnen går i Hoppets Stjärnas skola. Och Masi är mycket tacksam att även Railey med Downs Syndrom tas emot där.
Att skolmåltiderna är viktiga råder det ingen tvekan om. Det är mycket torrt i Jimba och svårt att få någon fart på det som odlas. Familjen Kilonzo odlar majs och ärtor, men det blir mest till husbehov. De har inga egna djur så de får hela tiden förlita sig på att Stephen kommer hem med pengar.
Masi hoppas hennes barn kan hålla sig friska, fortsätta skolgången och att de kan skaffa sig bra utbildningar för att kunna få jobb i framtiden. Men hon förstår att det är svårt.
I Örnsköldsvik startade för ett par år sedan insamlingskampanjen #jump4jimba där It-företaget Core IT utmanar företag och privatpersoner att skänka pengar till skolan. Framförallt ska pengarna gå till att färdigställa ett skolkök och en matsal.
Upplägget går ut på att man skänker en valfri summa till projektet för att sedan lägga ut en bild eller film på sociala medier där man hoppar. Lägger man även till hashtaggen #corit4jimba skänker CoreIT ytterligare en krona per hopp. Målet för insamlingen är 150 000 kronor och företaget är på god väg att lyckas.
– Det vi inser, när vi får rapporter från Jimba om hur stort resultat de pengar vi samlat ihop ger, sporrar oss att dra igång aktiviteter både i stort och smått. Helt klart är det så att varje krona gör skillnad här, säger Jim Rönnlund från CoreIT och fortsätter: ”Att vi valde att stötta Hoppets Stjärna har vi inte ångrat ett ögonblick. Vi ser själva att det vi satsar kommer till nytta och det är väldigt värdefullt att vi kan ha en direkt dialog med dem vi stöttar.”
Läs mera på www.starofhope.se
text Dennis Thern & Elin Holmberg
foto Dennis Thern