”Så duktiga de här flickorna är som tar med sina småsyskon till doktorn.”
Det var Maria Pressons första tanke när hon klev in på den av Hoppets Stjärna grundade vårdcentralen i argentinska Nam Qom.
Men det var inga storasystrar som satt där med barnen, utan deras mammor.

Varje mamma vet att moderskapet är ett av världens svåraste jobb, ett oavlönat uppdrag med arbetsdagar som aldrig tar slut. Du gör allt för att dina barn ska må bra, och det är en utmaning för vilken mamma som helst – men kan du tänka dig hur det skulle vara om du dessutom levde i extrem fattigdom? Om du saknade tak över huvudet och om du inte kunde mätta ditt barn när det gråter av hunger?
Än värre blir det om du får barn innan du själv har blivit vuxen.
Detta är en situation som tonårsflickorna Claudia och Elena i Nam Qom är långt ifrån ensamma om att hamna i (Claudia och Elena är inte flickornas riktiga namn i det här reportaget).
Hoppets Stjärnas insamlingschef, tvåbarnsmamman Maria Presson, känner starkt för dessa unga flickor.
– Det skär i hjärtat att se, för jag vet att de här unga mammorna riskerar att bli utstötta av sin omgivning. Dessutom tvingas de hoppa av skolan och i det ögonblicket går deras chans till en bättre framtid förlorad, säger hon.

En annan situation som berört henne mycket handlar om 14-åriga Silvia Cordoza. På förmiddagarna när hon inte går i skolan tar hon hand om sin systerson Pedro. Hans mamma lämnade honom när han bara var några månader gammal och sedan dess är det Silvia och en annan tonårssyster som blivit hans mammor. De bor med Silvias pappa som hankar sig fram på ströjobb medan mamman jobbar på annan ort.
– Silvia och hennes syster tar också hand om hemmet i hög grad. Detta medan de försöker gå i skolan och få en utbildning. Det är en oerhört tuff situation för två flickor som bara är barn, säger Maria Presson.
Silvias framtid är oviss, och även Claudias och Elenas. Men det finns hjälp att få, och det finns förebilder, och solskenshistorier.

I samma argentinska by som de lever i, bor 32-åriga Mariela som är ett livs levande exempel på vad det kan betyda att få stöd när man som bäst behöver det.
Hon tillhör minoritetsfolket
Toba och var bara 17 år när hon fick sin dotter Danisa. Från första dagen fick de klara sig utan Danisas pappa, men Mariela hade något som de flesta inte har: stöd sedan barnsben från Hoppets Stjärna.

Det har tagit tid, men steg för steg har hon kämpat vidare med sin utbildning. För tre år sedan antogs hon till universitetet i Castelli, 10 mil från hemorten, och om ytterligare tre år är hon färdigutbildad jurist.

32-åriga Mariela fick barn tidigt men tack vare Hoppets Stjärna kunde hon slutföra en utbildning. Snart är hon färdig jurist. Hennes dotter Danisa är 15 år idag.
På bilden, Mariela och David Johansson, Hoppets Stjärnas projektansvarige i Argentina och Maria Presson som är insamlingschef för Hoppets Stjärna.

– Jag hade aldrig kunnat gå utbildningen utan stödet från mina föräldrar, som ställt upp hela tiden, och den hjälp jag fortfarande får från Hoppets Stjärna, säger hon. Det handlar inte bara om ekonomiskt stöd för skolavgifter och skolmaterial, poängterar hon.
– De finns där hela tiden och stöttar mig. Många trodde att jag var dömd till ett liv i fattigdom när jag fick barn så ung, men Hoppets Stjärna fortsatte tro på mig och de drömmar jag hade. Att försöka nå dem har varit tufft, men absolut värt att kämpa för.

Unga, ensamma mammor är en extremt utsatt grupp i flera av Hoppets Stjärnas projektländer, men ingenstans är läget så hopplöst att det inte kan förändras. Det kan unga mammor runtom i världen vittna om, i såväl Argentina som Filippinerna och Ryssland.
Mariela, som den här gången får vara dessa kvinnors röst, drömmer nu om att jobba med människorättsfrågor och fokusera på Tobafolkets rättigheter.
– Kanske kommer jag en dag att kunna hjälpa Hoppets Stjärna, säger hon.

Många flickor i världen lever i utsatthet. Tidiga äktenskap och tonårsgraviditeter gör också att en stor del av dem aldrig börjar skolan eller tvingas hoppa av tidigt.
Att utbilda flickor minskar fattigdomen i världen.
– Utbildning är vårt nyckelord i allt vårt arbete. Det är genom det man kan förändra människors liv, säger Maria Presson. För ett lands utveckling betyder investeringar i flickor och kvinnor mycket. Det har både sociala och ekonomiska vinster. För varje extra år i skolan ökar kvinnors löner och möjligheter och det är också viktigt för hälsoläget och familjeplanering, säger Maria Presson.
Det hon menar är att utbildade kvinnor gifter sig senare och föder färre och friskare barn. Studier gör också att flickor inte blir gravida i alltför ung ålder.
Det finns också en koppling mellan hur länge en kvinna utbildar sig och hennes barns överlevnad och hälsa. Dessutom för kvinnorna kunskaperna vidare till sin familj och det gynnar hela samhället och kommande generationer.

Utbildning är också det främsta verktyget för att skydda barn från skadligt arbete, människohandel och sexuell exploatering, vilket flickor i högre utsträckning än pojkar riskerar att råka ut för. Barnen skyddas direkt genom att befinna sig i skolan istället för på gatan, men också indirekt genom att de får lära sig läsa och
skriva och därmed kan ta tillvara
sina rättigheter.

text Torbjörn Vårsaga och Elin Holmberg • foto Mark Presson

- Annons -

Tidigare artikelPå vita springare i Camargue
Nästa artikelAtt en människa dör mitt i livet är aldrig rättvist