- Annons -

Martin Sjölander stod mitt i livet då en trafikolycka fick honom att välja mellan att ta sitt liv eller börja om. Det har tagit honom tid, men idag är han tacksam till livet. Han vågade starta om.

Martin Sjölander är entreprenören från Timrå som bor i Stockholm och driver två av stadens mest populära restauranger, båda med norrländska inslag. Dessutom har han en youtube-kanal med TV-profilen Kattis Ahlström. Han lever sin dröm, men på vägen hit sattes hans liv på paus. Martin hade under fyra år jobbat som kock runt om i världen på bra restauranger. Han hade precis kommit tillbaka till Sverige och skulle istället satsa på hemmaplan.
Men så vändes livet plötsligt upp och ner.
Martin var med om en motorcykelolycka. Han stod vid ett vägskäl där han antingen kunde ta sitt liv eller satsa på det han drömde om.
– Jag körde på motorvägen då en bil missade stopplikten och körde rakt ut, säger Martin som bland annat fick sin fot och käke krossade. Han slog ut 15 tänder. Sen följde 3 års rehabilitering.
– Olyckan påverkade mig på en massa olika plan. Jag var van vid att man kunde göra det man ville, om man verkligen ville och jobbade hårt för det. Men efter olyckan så kunde jag inte göra mer än vänta. Gång på gång opererades jag, sex operationer i foten och åtta i munnen. Det sänkte mig oerhört och försatte mig i en rätt stadig depression.

- Artikeln fortsätter efter annonsen -

Var det denna som fick dig att göra någon slags omstart?
– Ja, det fanns inte så många alternativ. Antingen kunde jag köpa en pistol eller så kunde jag försöka ta mig tillbaka. För min syn på mig själv och min styrka fanns inte längre kvar. Långsamt fick jag börja om och sakta men säkert försöka ta mig tillbaka och tro på de drömmar jag en gång hade.

Hur förändrades din syn på livet?
– Jag fick en betydligt större ödmjukhet och en insikt om att allt kan falla ihop och försvinna när som helst. Så jag försöker ta livet lite mer på allvar idag och jag försöker hjälpa mina anställda att tro på sig själva.

Vad vill du säga till andra som fastnar i mönster de egentligen önskar kunna ta sig ur men inte vågar?
– Man har ett liv. Det är otroligt lätt att fastna där man är och gro en bitterhet som mer riktar sig mot andra än en själv. Jag tog hjälp för att försöka förstå och gå vidare och det har varit en lång väg tillbaka. Men vi har fått livet, det är lite vår uppgift att försöka göra det så bra som möjligt.

text Frida Funemyr • foto privat

- Annons -