- Annons -

Bokaktuella kocken Tareq Taylor har alltid fått vara med sin mamma i köket och som liten hjälpte han henne med matlagningen, men det stora matintresset kommer från hans morfar.
– Jag såg upp till honom och eftersom han ville bli kock satte han detta drömyrke på tapeten. Mina föräldrar skilde sig när jag var liten. Jag bodde hemma hos mamma, men även hos morfar och mormor eftersom mamma jobbade så mycket.
– Kock är det bästa jag skulle kunna vara, det är ren och skär glädje att stå i köket och laga mat. Det har jag gjort på heltid sedan jag var 16 år och sedan fyra år tillbaka har jag även fått gästspela på olika restauranger, stå i TV-rutan och ge ut matlagningsböcker.

Boken om kyckling som Tareq släpper nu har han själv saknat i handeln. Han menar att det behövdes en bok ”som tar itu med kyckling”.
– Det är det mest rekommenderade animaliska proteinet som vi kan få i oss och det äts i alla kulturer och religioner. I Sverige äter vi väldigt mycket kyckling, men har inte så mycket kunskap om detta livsmedel. Just därför ville jag sätta ljus på detta djur som förtjänar extra mycket uppmärksamhet och ska behandlas med respekt. Personligen älskar jag kyckling och lagar ofta kyckling hemma.

- Artikeln fortsätter efter annonsen -

I Sverige äter vi väldigt mycket kyckling, men har inte så mycket kunskap om detta livsmedel. Just därför ville jag sätta ljus på detta djur som förtjänar extra mycket uppmärksamhet och ska behandlas med respekt.

Tareq tänker en hel del på vad han stoppar i sig. Men det har han inte alltid gjort.
– Det är främst de tio senaste åren som jag har blivit mer medveten, kanske efter att jag fick en inblick i den industriella matlagningen. Dessutom insåg jag att ju äldre jag blir desto mer påverkas min kropp av dålig mat. Jag hade börjat få värk i kroppen och tog blodprover eftersom jag trodde jag fått artros eller reumatism. Proverna var negativa.
På den tiden åt Tareq mycket godis och eftersom han reste mycket blev det en hel del snabbmat. Vändpunkten kom efter att hans svärmor påpekat att han inte såg ut att må bra.
– Hon tyckte jag såg trött och sjuk ut. Det blev en väckarklocka för mig. Jag bestämde mig för att bryta min osunda livsstil och gick hem och kastade alla produkter jag hade hemma som bestod av modifierat socker. Jag lärde mig att detta socker går direkt ut i blodet och kan inte brytas ner som vanligt socker kan. Jag slutade inte att äta sötsaker, men istället för att köpa en påse smågodis bakade jag muffins och kakor. Jag började laga all mat själv och blev mer medveten om min kost. Lagar man sin egen mat blir det ett naturligt avsteg från till exempel färdigt bröd och läsk. Kan du förstå att efter sex veckor var min smärta som bortblåst? Dessutom blev jag piggare!

Tareq, vilka tre råvaror skulle du inte klara dig utan?
– Ägg, baljväxter och så klart, kyckling!

Tareq Taylor
Ålder: 47 år.
Bor: I Lomma.
Familj: Hustrun Stina, dottern Ellen och hunden Bruno.
Yrke: Kock.
Aktuell med: Boken ”Kyckling”.
Intressen: Musik och bilar – jag gillar att köra snabbt.
Äter helst: Jag tycker om att gå ut och äta på jätteflotta restauranger men även helt opretentiöst hemma hos någon.
Drömresmål: Island
Förebild: Jamie Oliver är fantastisk, men rent privat är mina föräldrar stora förebilder. Det är pappa som motiverat min arbetsmoral.
Han jobbade upp sig från ingenting och har inte sjukskrivit sig en dag under hela sitt liv.
Motto: ”Man ska leva tills man inte längre lever”.

text • foto Frida Funemyr

Tidigare artikel”Jag ääälskar att baka”
Nästa artikelSommarfint på trappan