- Annons -

Junia träffar Amir Kheirmand, vinnaren bakom TV-succén ”Sveriges mästerkock” och pratar matintresse, kändisskap och drömmar.

Detta år stod Amir Kheirmand som vinnare för TV-programmet ”Sveriges mästerkock” och därmed blev han den förste man som vunnit sedan matlagningsprogrammets start. Det som är karaktäristiskt för Amirs matlagning är att han använder sig av ganska enkla och opretentiösa råvaror. Men däremot hanterar och använder han dessa väl. Amir blev känd över en natt och han vill nu uppmuntra andra att tro på sig själva.
– Det är viktigt att våga saker som man drömmer om och att ha tillit till sina egna beslut. Jag tycker det kändes konstigt att plötsligt vara så igenkänd på stan. Väldigt märklig känsla, att man på grund av att ha vunnit ett matlagningsprogram har blivit en person som många känner igen och faktiskt ser upp till. Detta gör att man får krav på sig att vara en god förebild, vilket jag strävar efter att vara.

- Artikeln fortsätter efter annonsen -

Tänkte du när du sökte att du skulle kunna ta hem segern?
– Nej, inte alls. Att jag sökte var av ren tillfällighet. Min sambo Karin och vännerna tjatade på att jag skulle ställa upp och så en dag kom jag av en slump in på TV 4:s hemsida där det stod ”Sök till Sveriges mästerkock”.  Det var två veckor kvar innan sökningsdatumet gick ut, resten är historia…

När började ditt intresse för mat?
– Jag har alltid gillat mat. Redan på fritids ville jag jämt vara mellis-ansvarig. Flyttade hemifrån när jag var 20, hade inte råd med annat än konserver, burk-ravioli… det var de förutsättningar jag hade. När jag hade råd med riktiga råvaror kunde jag experimentera lite mer. Men i 25-årsåldern kom intresset för att göra riktigt bra mat och den egentliga brytpunkten kom när jag började resa. Jag besökte Thailand, USA, Spanien… Jag kände, wow vilken god mat det finns överallt. Och väl hemma igen ville jag återskapa allt jag åt under de resor jag gjort. Ofta köpte jag med mig kryddor som var speciella för de olika länder jag besökte och ofta tog jag kort på maträtterna jag åt, för att på hemmaplan sedan kunna få det så likt som möjligt.

Hur har ditt liv förändrats efter programmet?
– Det mest påtagliga är att man blir igenkänd överallt. Jag var i en liten liten ort som heter Järna häromveckan och skulle köpa lite mat. Till och med där kom det fram en söt tant och klappade mig på kinden och sa att jag minsann hade varit väldigt duktig i TV. Jag har tagit bra många selfies med ungdomar senaste veckorna. Jag är ganska utåtriktad och social så jag tycker det är jätteroligt och jag ser det som en möjligthet att plötsligt så många lyssnar på mig. Samtidigt ställer jag höga krav på mig själv att använda mina möjligheter till att göra gott.

Beskriv din matlagningsstil!
– Den är väldigt opretentiös och väldigt enkelt. Jag lagar aldrig oxfilé eller ostron. Men det som kännetecknar min matlagning är att jag lagar mycket mat, mat för många. Gillar inte för fina upplägg och vita dukar utan mer ett stort fat med mat som man ställer mitt på bordet som alla får ta av. Bordsskick är inte min starkaste sida, föredrar det spontana och härliga!

Vad är den godaste maten enligt dig?
– Det är supersvårt att ha en favoriträtt när man tycker så mycket om mat som jag gör. Ena dagen är en thailändsk syrlig papayarätt det bästa som finns, andra dagar mammas kyckling med ris eller stekt strömming med skirat smör och rårörda lingon.

Bästa råvaran att jobba med?
– Varierar efter säsong, men på vintern är det kål. Det går att göra så mycket roligt med kål, älskar alla dess olika varianter. På sommaren, och i synnerhet sensommaren, blir det ju att använda alla grönsaker jag skördar på bästa sätt. Det är inte så mycket som slår grillat med en härlig sallad.

I programmet vågade du dig alltid på saker som du aldrig förut testat, är detta karaktäristiskt för din personlighet?
– Ja, sådär har jag alltid varit. Jag vill förverkliga idéer till nästan vilket pris som helst. Som person är jag rastlös, speciellt när jag inte får förverkliga mina drömmar. Detta har nog sitt ursprung i min nyfikenhet och vilja att upptäcka nya saker.

Beskriv din livsstil!
– Den är ganska enkel. Jag är nog en ganska enkel person att vara med, okonstlad och lätt att umgås med. Strävar inte efter dyra saker som nyaste bilen, jag hänger inte heller med på nya klädmodet. Tycker det är väldigt ointressant.

Vad har du nu för framtidsdrömmar?
– Jag vill använda mina möjligheter till att intressera barn och ungdomar för matlagning. Det gör mig glad. Om jag får drömma fritt så skulle jag vilja anordna en nationell matlagningstävling för ungdomar. Ungefär som Ung företagsamhet, fast med mat liksom.

Amir Kheirmand
Intressen: Odling på sommaren och matlagning om vintern. Äter gärna ute på restaurang med kompisar eller sambon.
Yrke: Egen företagare inom reklam
Aktuell med: Vinnare av TV4:s program ”Sveriges Mästerkock” år 2014, boken ”Världens bästa mat”

text Frida Funemyr • foto Frida Wismar

Tidigare artikel”Glädjen i att inspirera andra är min största drivkraft”
Nästa artikelNina blev fri efter många år av missbruk