Merparten av alla barn använder dagligen internet på ett eller annat sätt och nästan alla tioåringar har en egen smartphone. Vad gör de och hur skapar man en öppen dialog med sina barn om deras liv på nätet? Och hur kan vi hjälpa dem om det händer något de behöver hjälp med att hantera?

Maria Dufva är kriminolog och jobbar med barn som utsatts för brott, men har med tiden specialiserat sig på brott på nätet. Hon föreläser för barn, unga föräldrar och skolpersonal och har skrivit boken Mitt barn på nätet.

Vad gör barn på nätet och vad oroar de sig för i olika åldrar?  
– Vad barn gör på nätet är väldigt individuellt, men generellt kan sägas att barn spelar från tidig ålder. De spelar olika spel som Minecraft, StarStable, MovieStarPlanet, Moomio, Roblox och allt möjligt med en tillhörande chattfunktion om de spelar on-line, vilket oftast är från cirka sju års ålder.
Barn oroar sig inte särskilt mycket – utöver att föräldrarna ska minska speltiden eller förbjuda om de gör något knas som de inte får eller varnats för.
De lite äldre oroar sig ibland för vissa främmande kontakter medan vissa tycker det är spännande och kul, berättar Maria.

Vilka är dina viktigaste och bästa tips till föräldrar? 
– Att kolla vad just ditt barn behöver; stämma av var ditt barn är och hur livet där gestaltar sig och vad du skulle kunna tillföra som vuxen.
Inventera och lyssna. Meddela på ett schysst sätt att du är intresserad och att du vill vara en del av även denna del av barnets liv, säger Maria.
– Om du inte kontinuerligt visar intresse är det lätt att barnet smusslar och smyger undan och hanterar hela livet där i smyg, vilket inte bra.

Bör man begränsa vilka sidor och appar ens barn får använda? 
– Också olika för olika barn beroende på hur de beter sig. Har ett barn ett medfött säkerhetstänk likt ”en försiktig general”, ja då vet säkert barnet mer än du från rätt så tidig ålder.
Men är barnet riskbenäget och älskar att leta runt och söka spänning – då behövs du för att lotsa rätt och problematisera det som barnet kan mötas av och i värsta fall utsätta andra för i sin oaktsamhet eller okunskap om var gränserna faktiskt går. Det som en tycker är på skoj kanske skrämmer någon annan, säger Maria.
– Att begränsa genom filter eller åtkomst är skönt för många men varken KAN eller SKA ersätta ett samtal. Barn behöver prata om det som barnet sett, mötts av eller läst för att kunna tolka och sortera. Vanliga nyheter som finns lättillgängliga i de flesta telefoner kan skrämma och skapa oro. Likaså kan länkar som skickas med porr, våld och annat skrämmande innehåll, som till exempel djurplågeri, orsaka enorm skada och ett barn får inte lämnas ensam i detta, betonar Maria.

Hur märker jag om mitt barn blivit utsatt för mobbning eller en pedofil på nätet? 
– Var lyhörd. Ett utsatt barn får ofta ett förändrat beteende som lätt förväxlas med vanliga tonårssymptom. Men se till att reflektera och vara noga med att vara observant på även små signaler. De flesta föräldrar och andra viktiga vuxna i barnets närhet känner av men negligerar för att de inte vill att det ska ha hänt deras barn, berättar Maria.
– Lyssna, prata och spendera värdefull tid tillsammans. Visa att du vill barnet väl och att du klarar av situationen och att du VILL hjälpa. Kör inte över ett barn utan låt barnet vara med i konfliktlösningen och beslutet att anmäla – annars känner sig barnet lätt sviken och ohörd av vuxenvärlden vilket kan leda till att barnet tystnar totalt.

text Kathlin Levin • foto Pernilla Petersson

Lär ditt barn att respektera andra
När man tänker på sitt barn på nätet är det lätt att enbart tänka utifrån vad han/hon kan råka ut för men lika viktigt vid samtal med ens barn är att lära honom/henne gränser för att inte barnet ska utsätta andra för saker som kan skada. Lär ditt barn var alla gränser går, vad det innebär att vara en sjyst person och att ett nej alltid ska respekteras vad det än handlar om!

Tips som hjälper dig bli mer delaktig
Ta en liten stund varje dag och prata om internet med ditt barn!
Prata på samma sätt som man frågar vad som hänt i skolan, på träningen eller när de var ute och lekte på gården. För många unga idag är det ingen större skillnad på att träffas via en dator eller på riktigt.

Lär dig själv!
Ta några minuter då och då för att surfa runt på olika ungdomssidor för att se hur de ser ut. På så sätt får du en större förståelse av hur tillvaron på nätet ser ut för ditt barn.

Var en bra förebild!
Försök att leva som du lär när det gäller internet. Om man vill att barnet ska bete sig på ett visst sätt på nätet, kan det vara bra att även själv följa de regler som har satts upp.

KÄLLA: Surfa Lugnt

Hit kan du vända dig om du är orolig:
Rädda Barnen
Föräldrar eller andra vuxna kan få stöd på Rädda Barnens föräldratelefon och mejl, 020–786 786 eller foraldrar@rb.se. Du kan välja att vara anonym.

BRIS
Bris tar emot samtal, mejl och har en chatt för barn och unga samt en telefon för vuxna som har frågor eller vill prata med någon om oro för ett barn. www.bris.se

Polisen
Om ett barn behöver omedelbar hjälp, ring 112. På www.polisen.se finns information om sexualbrott mot barn. Du kan göra en polisanmälan genom att ringa 114 14 eller tipsa polisen om sajter, alias eller användarnamn som oroar dig via mejl på itbrott.desk.noa@polisen.se

Friends
Friends är en barnrättsorganisation som arbetar mot mobbning. På www.friends.se kan både barn, ungdomar, föräldrar och andra vuxna runt barn få stöd.

Surfa Lugnt
Ett nationellt initiativ för att höja skolans och vuxnas kunskaper om barns och ungas vardag på Internet. På www.surfalugnt.se finns tips till både vuxna
och barn.

- Annons -

Tidigare artikelRensa kroppen med juice-detox
Nästa artikelFrån soffpotatis till hurtbulle