- Annons -

På Aruba är himlen alltid blå och havet ljummet varmt. Längs Manchebo beach hittar vi öns bredaste strand och börjar dagen med en smoothie på stranden. Först framåt lunch tar vi en kycklingwrap i baren och inser att vi hamnat i ett paradis.
Det Karibiska havet häver sig svepande i milda dyningar när jag vandrar längs strandkanten från Palm Beach söderut, mot Eagle Beach och Manchebo Beach. En ensam pelikan lyfter från vattenytan med hela näbben full av fisk, och långt upp i strandkanten, där sanden övergår i gräs, står en ensam leguan och beundrar mina rörelser.
Morgonljuset färgar sanden vid Manchebo Beach Resort & Spa rosa och i persikoljusets sken beställer jag ”Immune booster”, en smoothie, bestående av apelsin, citron, ananas, ingefära och kiwi och låter smaklökarna utforska varje tillstymmelse av karaktär.

Medan många låter värmen omsluta dem, liggandes på en enkel handduk i sanden, är Aruba som gjord för aktiva dagar i strandkanten. Snorkelturerna tillhör de bästa i regionen, kitesurfarna syns ute så fort vinden är tillräckligt stark och löparna springer fram och tillbaka längs havsbrynet. Själv föredrar jag tidiga löparpass längs havet, så fort solen ger ledsyn på morgonkvisten. Det är då, på morgonen, som lokalbefolkningen kastar sig i plurret och traktens män med fiskespö i handen drar upp dagens fångst på land.

- Artikeln fortsätter efter annonsen -

arruba2

Det fräser till i köket när kocken lägger färskfångad fisk på grillen. Doften sprider sig snabbt över den enkla restaurangen och vi hoppas att det är vår mat som just nu tillreds på en av Arubas mest populära lunchrestauranger. ZeeRover i Savaneta är ingen exklusiv restaurang. Här sitter man på enkla plaststolar bara en meter från havsbandet och äter nyfångad fisk och räkor från Venezuela med bara händerna. Barbariskt säger en del, fantastiskt fyller jag i.
Vid bordet intill sitter ett amerikanskt sällskap och tittar storögt bort mot köket. När servitören kommer närmare med deras mat i plastkorgar brister en av de yngre männen ut i ett ”Oh yeah!” som bara amerikaner kan göra. Maten imponerar tydligen på fler än oss.

Vi befinner oss i Savaneta, strax väster om orten San Nicolas, öster om Oranjestad, nere i det sydöstra hörnet av Aruba. Det här är klassiska yrkesfiskarkvarter, där båtlaster med red snapper lägger till tidigt på morgonen och amatörfiskare kastar avundsjuka blickar ut mot havet. ZeeRover är en klassiker på Aruba, en genuin restaurang som tillsammans med Papiamento i Noord, Amazonia i Palm Beach och La Trattoria vid California Lighthouse präntar in minnen i våra hjärnor.

Tillbaka på sydvästsidan provar vi shoppingutbudet på Aruba och upptäcker ett varierat utbud, långt mycket större än vi först vågat hoppas på. Renaissance Mall, Renaissance Place, The Royal Plaza, Port of Call Market Place, Aventura Mall, The Sun Plaza och Atrium Mall är bara några av alla de platser som erbjuder klassisk design med arubiansk touch.
Varje år i november arrangeras modefestivalen Aruba in Style, vilket har fått både designers och modeller att få upp ögonen för Arubas unika möjligheter. Inte bara som semesterdestination.

I år hade vi flera internationella designers representerade på Aruba In Style, både lokala och utomstående med en förkärlek till ön, säger Paula Ochoa, på Aruba Tourism Authority.

Trötta av dagens tempo hinner vi precis ta en dusch innan det är dags för kvällens ”sundowner”, på den tjusiga restaurangen Passions on the beach strax nedanför Amsterdam Manor. Inte undra på att det här är paradiset för alla de brudpar som årligen åker till Aruba på bröllopsresa.

– Det här är något vi pratat om ända sedan vi bestämde oss för ett bröllop. Och nu är vi här, säger amerikanen John E Thoresen som på Aruba, barfota i sanden med uppkavlade byxor, gifte sig med sin Patricia bara dagen innan.

Resefakta:
Ta dig dit: British Airways och KLM trafikerar dagligen Aruba. Räkna med omkring 7000 kronor för en resa T/R.
Ta dig runt: Det går bra ”Hop on, hop off-bussar” längs de populära stränderna. Annars taxi eller hyrbil.
Boende: Manchebo Beach Resort & Spa
www.manchebo.com, Amsterdam Manor Beach Resort Aruba www.amsterdammanor.com,
Boardwalk Hotel Aruba www.boardwalkaruba.com.
Äta: Missa inte den fantastiska fiskrestaurangen ZeeRover i Savaneta och den klassiska, smått lantlivsromantiska restaurangen Papiamento i Noord www.papiamentoaruba.com
Bästa tiden att åka: Året runt, det finns egentligen ingen dålig säsong på Aruba, men naturligtvis är det bäst under vår – vinter då kylan här hemma får oss att längta bort.
Tidsskillnad: GMT – 4 timmar.
Valuta: Arubiska Floriner. 1 AWG = 0,56 USD.
Mer information: www.visitaruba.com

text • foto Niklas Kämpargård

Tidigare artikelStyrkan i att vara inåtvänd
Nästa artikelUtbildning formar Kenyas framtid