- Annons -

Sisters Internationals årliga utdelning i Oradea, Rumänien, gjordes den 5 januari 2019. Jag, Elisabeth Hultgren, åkte tillsammans med Inger Lundqvist Björnberg, Lova Björnberg och Amanda Lindmark för att hjälpa fattiga romska familjer.

Lördag förmiddag hämtade Mihai Catalin, vår guide och tolk, oss med minibuss. Vi åkte till REAL där Lidia och Mircea Toca väntade på oss för att hjälpa till med inköp och packning. Matkassarna fylldes med ris, pasta, salami, kycklingpaté, smör, bröd, socker, mjölk, hasselnötskräm, olja, spagetti, salt, te, ostkrokar, tvål, handkräm, våtservetter, bindor och blöjor.

- Artikeln fortsätter efter annonsen -

På soptippen viner vinden. Snön virvlar runt. Kylan tränger igenom märg och ben. Marken är frusen och täckt av ett tunt lager snö. Konservburkar, krossat glas, plast, matrester och annat skräp ligger fastfruset på marken. Barhuvade barn springer fram till oss, medan vi försiktigt sätter ner våra fötter och inväntar de vuxna. Vi fryser. Barnen huttrar av köld. Alla barn får hemstickade tröjor, mössor, sockar och jackor som Sisters International har fått av sponsorer från bland annat Umeå och Skellefteå.

När alla barnen fått på sig varmare kläder delar vi ut Sisters matkassar, tillsammans med en påse kläder till familjerna och en separat liten påse med smärtstillande salva, värktabletter, vitaminer samt halstabletter.
Sisters Internationals arbete som under många år pågått i Oradea har gett en kontakt med Rebeca Sandra som är barnläkare. Rebeca följde med oss till soptippen för att titta till familjerna. Det visade sig att ett barn var sjuk och en kvinna hade svår lunginflammation. Efter undersökningen fick de medicin och goda råd av Rebeca. Hon kommer kontinuerligt att besöka familjerna.

Nästa gång jag besöker Oradea kommer Mihai att ordna en träff med en av Oradeas socialarbetare, för att ge mer kunskap om hur barns rättigheter kan tas till vara och följas upp.
Utbyggnaden av sociala centrat i Rontau går framåt. Bottenvåningen består av två rum. Väggar och tak är vitmålade och betonggolvet gråmålat. Takarmaturen är klar, fönstren monterade. I det mindre rummet finns en värmepump och några bänkar, så det har man börjat använda vid olika samlingar för barnen. I det större rummet behövs två värmepumpar innan det är användbart. Övervåningen behöver isolering, gipsskivor, innertak och fönster.
Ett stort tack till alla Sisters Internationals gåvogivare. Utan er skulle det inte var möjligt att hjälpa de utsatta barnen och familjerna.

text Elisabeth Hultgren • foto Lova Björnberg och Amanda Lindmark

Tidigare artikelViktigt med starka kvinnliga förebilder
Nästa artikel”Jag är lyckligt lottad”