- Annons -

Författardrömmarna tog fart när Anna Andersson gick skrivarkurs. I september släpptes hennes debutbok ”Resan till kungens rike” och hon skriver redan på uppföljaren.
– Använd de talanger du har fått, det mår du bra av! säger Anna.

Att Anna Andersson skulle bli författare var redan hennes första fröken på lågstadiet övertygad om. För Anna själv drog det åt två håll, hon ville ju bli missionär också.
– Men det känns faktiskt som att jag får kombinera de två drömmarna nu, genom att jag också får ha ett budskap när jag skriver, säger Anna.
”Resan till kungens rike” som kom ut på Pärlan Förlag i våras är en fantasy för barn i mellanstadieåldern, en allegori som i grunden bär ett kristet budskap. Boken handlar om flickan Torva och hennes äventyr genom mörker och ljus där hon möter alla möjliga farligheter.
– Det jag vill säga med boken är att det kristna livet är ett äventyr, att varje människa är viktig och att det finns en mening med livet. Och att vi inte är ensamma när vi tar oss igenom motgångar, säger Anna.

- Artikeln fortsätter efter annonsen -

Passionen för skrivandet har alltid funnits där. Därför gick Anna så småningom en universitetskurs i att skriva för barn och unga. Och så anmälde hon sig till en skrivarkurs på Gullbrannagården utanför Halmstad, något som numera har blivit en viktig tradition för henne. Några dagar varje sommar med fullt fokus på skrivandet. Det var där hon började ställa sina frågor till kursledaren och författaren Birger Thureson – hur skriver man en bok egentligen?
– Jag trodde att det skulle vara alldeles för svårt, men jag fick bra tips och kom igång. Andra sommaren tog jag med mig de första kapitlen av min bok och fick bra feedback, berättar Anna.

Anna bestämde sig redan från början i processen att det verkligen skulle bli en bok och att den skulle bli bra. Anna ville skriva en bok som hon själv ville ge till sina barn. En bok som hon själv hade velat läsa när hon var i den åldern.
– Det var viktigt för mig att ta det på allvar, att bestämma att det här faktiskt är på riktigt.
Och hon lärde sig snart att det inte handlade om att bara gå omkring och vänta på inspiration. För Anna utvecklades skrivandet till ett arbete där hon medvetet fick sätta sig i situationer som gav henne idéer.
– Det är när jag börjar skriva som fantasin kommer. Även om jag inte vet vad jag ska skriva just idag så sätter jag mig ner och tittar på texten. Ibland kanske man får ta en promenad och fundera.

Men kommer du in i ett riktigt flow ibland?
– Javisst, så är det också, säger Anna.

Med färdigt bokmanus väntade nästa utmaning.
– Ja det tog ett tag att hitta ett förlag, säger Anna och skrattar.
I början av året var hon nära att ge upp. Men då fick hon höra talas om Pärlan Förlag (ett nystartat förlag som ger ut kristna barn- och ungdomsböcker), och det visade sig att Annas bok var precis vad de hade väntat på.
Eftersom Anna alltid varit intresserad av att måla och teckna föll det sig naturligt att hon gjorde sina egna illustrationer till boken, även omslagsbilden. Boken mottogs med fina recensioner, inte minst av läsarna, och nu skriver Anna på uppföljaren som hon hoppas ska komma ut i september 2014.

Hur gör du för att bevara och utveckla din kreativitet?
– För fem år sedan sålde vi TVn och det var inte så dumt. Det blir inte längre att man fastnar där, min man började spela mer gitarr och jag fick mer tid över att vara kreativ, säger Anna.
Tid som har använts till att läsa för barnen, måla, skriva och pyssla. Just nu går hon till exempel en målarkurs på distans. Tidigare har hon mest målat i akryl men nu utvecklar hon sig inom teckning och akvarell. Staffliet står alltid framme i vardagsrummet.

Föräldrarnas kreativitet har smittat av sig på barnen. Alla tre skriver och målar, spelar piano och syr. Dessutom fotar och filmar de båda äldsta. Lekrummet har mer och mer blivit pysselrum och i vardagsrummet finns det gott om instrument.
– Vi har inrett utifrån vårt behov av kreativitet, säger Anna.
Att ta vara på tiden och använda det till viktiga saker, det man verkligen innerst inne brinner för, är viktigt menar Anna.
– Be Gud om ledning och gör sedan det som du i ditt hjärta längtar efter! Det står i Bibeln att Gud verkar i vår vilja och gärning för att hans goda vilja ska ske. För mig är det ett sätt att lovsjunga Gud när jag använder de gåvor han har gett mig.

text Gabriella Mellergårdh • foto Fredrik Andersson och Viola Andersson

Tidigare artikel”Det är lika viktigt att källsortera som att vara en bra människa”
Nästa artikel”Det tog tid innan jag kände mig trygg på scen”