Författaren och journalisten Caroline Engvall har föreläst för riksdag och regering i frågan om sexualbrott på nätet samt blivit engagerad av Drottning Silvia och prinsessan Sofia att prata om ämnet. Hon är också grundare till Safe Selfie Academy och vet hur man på bästa sätt kan skydda våra unga mot sexualbrott och vart man vänder sig om brott redan har begåtts.
Caroline Engvall, journalist och författare specialiserad på sexualbrott mot barn på nätet, har skrivit flera böcker om barn i svensk sexhandel, bland annat ”14 år till salu” som kom ut år 2008.
– När jag skrev den här boken fick jag en enorm mängd brev från unga som kände igen sig i bokens huvudperson Tessan. En helt vanlig tjej som efter ett övergrepp började använda sex som en form av ångestdämpning. Det ledde till fler böcker om barn i svensk sexhandel och sedan 2015 har jag haft fullt fokus på de sexualbrott som sker mot barn på nätet, säger Caroline som sedan ett decennium tillbaka engagerat sig i flera projekt som hjälper barn som utsätts för brott på nätet, bland annat utbildningsmaterial för socialtjänst, skolor och rättsväsende, hjälpsajter (safeselfie.se samt intetillsalu.se).
Vid sidan om att Caroline sprider kunskap genom föreläsningar, böcker och poddar är hennes sociala medier just nu den plattform där hon känner att hon kan hjälpa mest och direkt.
– Dygnet runt har jag kontakt med utsatta unga, där samhället annars inte räcker till. Jag är ju själv varken psykolog eller polis, men jag försöker lyssna och varsamt guida vidare till professionell hjälp. Det är viktigt att alltid anmäla misstänkta brott till polisen.
Många föräldrar känner sig vilsna i hur de på bästa sätt kan nå fram och hjälpa sina barn i denna fråga. Men Carolines främsta tips är att ständigt, envist och nyfiket prata om livet på nätet.
– Det handlar om att visa att man är en vuxen som kan och vill förstå. Som är medveten om konsekvenser och den skuld många barn lägger på sig själva, främst för att man tagit bilderna själv och skickat dem. Visa att man inte blir arg. Berätta att det finns andra viktiga vuxna som kan lyssna om barnet känner att de skäms för att berätta för föräldrarna. Vara delaktig utan att kontrollera. Ge space och integritet men skapa tillit.
Konsekvenserna av spridda sexuella bilder på nätet – och en färsk studie från Barnafrid/Linköpings universitet – visar att unga utsatta för sexuella övergrepp på nätet mår sämre än andra unga utsatta för sexuella övergrepp. Caroline menar att orsaken till detta är att bilder och filmer riskerar att spridas och finnas kvar. Caroline tänker vidare att det är viktigt att betona att vi vuxna behöver få in en rutin kring att fråga barn om digitalt våld.
– Nätet är en ny brottsarena och vi får inte sopa den utsattheten under mattan. Barnen själva är ofta tysta eftersom de skäms, lägger skuld på sig själva och är rädda. Därför behöver hela samhället visa att detta är en fråga vi tar på allvar. Det är allas vårt ansvar.
Blir bilden av sex skev av all porr som unga exponeras för?
– Så kan det vara och det behöver vi prata med barn och unga om – men nätet kan ju också kännas som en tryggare plats än den fysiska världen att testa sin sexualitet på. Däremot kan konsekvenserna bli andra – och det behöver vi vuxna lära oss om och möta barnen i.
Vart kan de unga som blivit drabbade och deras föräldrar vända sig?
– Ecpat har en ny stödlinje för barn och unga: https://dittecpat.se/ – men de bör alltid vända sig till polisen om det är ett misstänkt brott. Spara gärna skärmdumpar på till exempel hot och trakasserier för att underlätta polisens arbete.
Caroline Engvall
Ålder: 43 år
Bor: Stockholm
Aktuell: Med spänningsromanen ”Blodskam” och barnboksserien ”Nollan och nätet”.
text Frida Funemyr • foto Gabriel Liljevall