Miljötänket är inte bara en trend utan har kommit till oss för att stanna. Aldrig har vi varit så medvetna som idag, ändå fortsätter vi använda gifter i våra hem. Junia samtalar med experterna Fanny och Martina som ger oss tips på hur vi kan bli ÄNNU mer miljövänliga.
Aldrig har väl vårt fokus på miljön varit av större intresse än vad det är idag. Det har kommit att omfatta allt från mat till medicin och skönhetsprodukter.
Det enorma intresset för miljön återspeglas i samhället och sprids som en löpeld genom sociala medier. Så inkluderar till exempel de stora klädjättarna numera eko-kläder i sitt sortiment, och många vanliga affärer har en hylla med giftfria och miljömedvetna alternativ. Allt fler köper giftfritt smink, aluminiumfri deodorant och tvättnötter hellre än starka tvättmedel.
Martina Johansson och Fanny Lindkvist är mycket hälsomedvetna, och insåg att det finns så mycket mer gemene man kan göra för sin hälsa, för sin ekonomi och för vår gemensamma värld.
I boken Giftfri har dessa kvinnor tagit till vara på gamla husmorsknep och blandat dem med moderna tillvägagångssätt och resultatet av egna experiment. De berättar att de ständigt är på jakt efter nya kemikaliefria lösningar på vardagliga problem: Visste du att karies kan läka sig självt? Visste du att du kan göra din egen hårtoning eller hårfärg hemma i köket? Visste du att du kan blanda ihop en fästingspray till både dig och husdjuren på två minuter?
Fanny och Martina skrev boken för att de såg en ökad efterfrågan på hur man lever ekologiskt och giftfritt, både allmänt i samhället och på deras bloggar och sociala plattformar.
– Eftersom vi älskar clean living och smarta husmorsknep och levt så i många år, insåg vi att vi hade väldigt mycket att dela med oss av. Vi har lite olika intressen och infallsvinklar, vilket gör att vi kompletterar varandra otroligt bra. Det hade vi stora fördelar av när vi skrev boken.
Varifrån kommer ert intresse för miljö och gifter?
– Hemifrån. Vi växte upp under 80-talet och tidigt 90-tal med föräldrar som var intresserade av att göra saker från grunden, återvinna hellre än att kasta eller köpa nytt, och som var skeptiska till starka rengöringsmedel och okända tillsatser. Det var så vårt eget intresse började.
Vad menas med att leva ett “giftfritt liv” enligt er?
– Ingen kan leva 100 % giftfritt i dagens samhälle men alla kan bli mer medvetna konsumenter och undvika onödiga och skadliga tillsatser. Att leva “giftfritt” är ingenting vi själva gör fullt ut, utan det är mer en tankeväckande och lite provocerande titel på boken, för att få människor att tänka till och reflektera.
Hur bra är vi svenskar när det kommer till miljötänk tror ni?
– Termen “Scandinavian Clean Living” har blivit etablerad utanför Sverige, och vi ligger i framkant på många områden. Men fortfarande oroar det oss mycket att många tycks köpa saker av slentrian utan att ifrågasätta, utan att veta vad de köper. Slit och släng är vanligt, så vanligt att vi är bäst i världen när det kommer till att slänga mat. Vi efterfrågar fler som vill lära, fler som vill ta ansvar, fler som vill göra något som påverkar fler än bara dem själva.
Kan ni skönja några miljötrender?
– En tydlig trend är att handkrämer, tvålar och andra hygienprodukter har börjat marknadsföra sig som mer ekologiska och med färre ingredienser. En annan är att det blivit trendigt att plastbanta, ha med sig en egen tygkasse till affären och sådana saker.
Vi tycker också att det är positivt att se att fler och fler har med sig hållbara, giftfria vattenflaskor i rostfritt stål till gymmet, och att man kan köpa kaffe i medhavd mugg.
Lever ni som ni lär?
– Vi är duktiga på att leva som vi lär men vi är inte perfekta och vi försöker inte vara det heller. Vi gör insatser där det spelar mest roll, som att välja rena livsmedel och inte använda starka rengöringsmedel samt att leva minimalistiskt och inte konsumera i onödan.
När vi storstädar använder vi alltid ättika och bikarbonat hellre än något rengöringsmedel från affären. Sådana saker. Sedan finns det saker vi inte vill göra avkall på, som en snygg kofta som kommer hänga med några säsonger, göra naglarna på bra salong eller gå och fixa håret på ett särskilt sätt, åka på en lång resa etc.
Vad i vardagen skulle ni säga är bland det giftigaste som vi vanligen har i våra hem?
– Det finns tyvärr en hel del saker som inte är så speciellt hälsosamt som vi använder ofta eller dagligen. Här kommer några exempel på ohälsosamma eller miljötveksamma saker många har hemma:
- Vanligt konventionellt diskmedel, innehåller ämnen som är farliga för vattenlevande organismer, även dåligt för huden. Köp en variant utan tensider eller gör ett eget hemmagjort.
- Sötningsmedlet Sukralos, mycket tveksamt ur ett miljöperspektiv, och ställer till stor oreda i vattendrag, då det inte kan renas bort. Undvik helt och hållet!
- Svarta plastredskap i köket har visat sig i tester vara de som släpper mest giftiga ämnen och kemikalier. Köp istället i rostfritt stål eller trä
- Aluminium i deodoranter. Tester på bröstcancertumörer har visat sig innehålla både aluminium och kemikalier från våra skönhetsprodukter. Detta eftersom huden kring och i armhålan är tunn. Allt man smetar på huden kommer på ett eller annat sätt in i huden.
- Doftspray/förbättrare i badrum och liknande. Innehåller ofta mycket tvivelaktiga ingredienser som sänker immunförsvaret, är allergena och irriterande för hud, ögon och luftvägar.
Fanny och Martina är redan i full färd med att planera sin kommande föreläsningsturné på bokens tema, där de kommer att besöka företag och föreningar i första hand och inspirera till en giftfri dag, för en piggare vardag och ett mer effektivt arbetsliv.
– Vi kommer förmodligen släppa boken på andra språk, om allt går som vi vill, vilket känns superhäftigt och stort. Förutom detta är våra stora drömmar att fortsätta följa våra drömmar, ifrågasätta och ha kul längst vägen.
Fanny och Martinas enkla miljötips:
- Köp ett gäng snygga tygkassar att ha med till affären istället för plastpåsar
- Sluta använd sköljmedel, det ställer till oreda i naturen och är allergent. Dessutom förstörs exempelvis träningskläder av det.
- Pet-flaskor är livsmedelsgodkända vid 1 tillfälle och ska därmed inte fyllas på. Investera i en giftfri flaska i rostfritt stål.
- Återvinn ditt avfall, barnen brukar tycka att det är en rolig sak att göra.
- Släng inte mat, handla inte mer än vad du vet ni kommer att äta upp. Att slänga mat är en stor miljöbov.
text Frida Funemyr • foto Gabriel Liljevall