- Annons -

19-åriga Ana-Lisa växte upp i slummen i Taytay utanför Manila. Hon är en av många flickor som vittnat om övergrepp, misshandel och våldtäkter i sin egen familj. Hoppets Stjärna har därför byggt en fristad, ett hem där utsatta flickor kan somna tryggt. I vår slås portarna till ”Stars Dorm” upp.
Ana-Lisa är 19 år och heter egentligen något annat. Hennes riktiga namn används inte eftersom hon inte vill att den här artikeln ska ge träffar om någon söker på henne på internet. Sitt fingerade namn har hon själv valt för att hedra sin svenska fadder, Lisa Ek.
Slumområdet Taytay utanför Manila i Filippinerna växte fram ovanpå vad som förr var en vidsträckt soptipp och där startade Hoppets Stjärna en skola 1989. Där fick Ana-Lisa chans att studera.

Lilling Coruna, som driver Hoppets Stjärna i Filippinerna, hade skolan som bas för mycket av sitt arbete och blev som en andra mamma för Ana-Lisa.
När Ana-Lisa gick i femman slutade hennes familj att betala elräkningen hemma. För att kunna göra läxorna i belysning började hon tillbringa kvällarna på skolområdet. Lilling blev orolig när hon märkte att flickan blev kvar till sent om kvällarna.
– Jag frågade henne varför hon alltid stannade kvar så länge. Då berättade hon sanningen för mig, säger Lilling.
Ana-Lisa bodde med sin mamma och styvfar. Vägg i vägg med dem, i samma byggnad, bodde styvfaderns bröder. Och ju äldre Ana-Lisa blev, desto elakare blev de mot henne.
– De var fyllon och hade inga jobb. Min mamma jobbade som kokerska och var ofta borta hela dagarna för att försörja oss. Det innebar att jag blev ensam hemma med min styvfars bröder. De slog mig för att jag inte var en del av deras familj. Min styvfar kunde också slå mig om jag inte gjorde som han sa, men han var inte värst. Hans bröder var värre. Och ju äldre Ana-Lisa blev, desto mer närgångna blev de.
– Jag ville inte gå hem förrän de sov. Jag var alltid rädd.

- Artikeln fortsätter efter annonsen -

Ana-Lisa är bara en av många unga flickor som berättat för Lilling om misshandel, övergrepp, sexuella närmanden och rena våldtäkter hemma. I flera fall är förövarna barnens egna, biologiska pappor. I Filippinerna förekommer det att papporna, om mamman lämnar dem eller reser utomlands för att arbeta, utser en av sina döttrar till ”second wife”.

Lilling Coruna arbetar för Hoppets Stjärna i Filippinerna. Efter att ha hört många mörka vittnesmål från unga utsatta flickor bestämde hon sig för att skapa en fristad, där flickorna kan få sova tryggt om nätterna.

Hos Lilling Coruna väckte alla dessa hjärtskärande vittnesmål en önskan att kunna erbjuda dem en fristad; en plats där de alltid kunde somna trygga.
För tre år sedan lade hon märke till en bit övervuxen mark intill skolan i Taytay och såg framför sig ett hus med kök, matsal, sovsalar och uppehållsrum. I dag är ”Stars dorm” snart redo att ta emot övernattande gäster och Ana-Lisa blir en av de allra första som flyttar in.
– Jag ser verkligen fram emot att få flytta in där, säger hon. Tyvärr behövs det en sådan plats för oss flickor här i Taytay.

I dag studerar Ana-Lisa på college med stöd från Hoppets Stjärna och om allt går som planerat kommer utbildningen resultera i en kandidatexamen, Bachelor of Secondary Education, i engelska.
På skolan i Taytay har även ett arbete startat för att förändra attityder och främst pojkarnas kvinnosyn.

text Torbjörn Vårsaga och Elin Holmberg • foto Dennis Thern

- Annons -